Figyelem vitézek!

Szeretném felhívni figyelmét a tiszthelyetteseknek, hogy 2017. június 29-én 12-tól jöhetnek az idei táborba.

Az újoncok 2017. június 2-án 12:00-kor jelentkezzenek Vizsolyban.

A tiszthelyetteseknek a további 2 nap ingyenes.

Erő, erény!

A Vitézlő Oskola tábora - 2017. július 2-tól július 9-ig

Táborkiírás:

A tábor költsége 52.500 Ft / katona amely tartalmazza:

 • teljes ellátás reggeli ebéd vacsora, de bármikor éhes a katona ehet, hiszen kell a jó erő
 • minden program és a programok alatt elkészített használati tárgyak.
 • egyen póló és süveg
 • Teljes felügyelet
 • Amennyiben a katona visszatérő és már mint tisztes vagy altiszt tér vissza és magával hoz még két embert, úgy az altiszt vagy tiszthelyettes részt vehet térítésmentesen a két nappal korábban kezdődő tiszthelyettesi továbbképzésen ami június 26.án 12 órakor kezdődik.

  A tábor helyszíne Vizsoly a Rákóczi-Mágocsi kúria (3888, Vizsoly Szent János út 119.).

  A táborra 7-től 99 éves korig lehet jelentkezni. Kérjük, hogy a táborba hozd magaddal a kitöltött és aláírt felelősségnyilatkozatot, melyet innen tudsz letölteni/kinyomtatni: http://vizsolyivitez.hu/docs/tabor_nyilatkozat.pdf
  18 éven aluliak esetében a nyilatkozatot a szülőnek kell kitöltenie.

  A táborra való jelentkezés csak előleges foglalással érvényes melyet az alábbi számlaszámra várunk:

  Colo-Pajzs Kulturális Egyesület
  3888 Vizsoly Szent János út 119.
  10402764-50515756-84521008

  A megjegyzési rovatba mindenképpen tüntessék fel a katona nevét.
  E-mailban (vizsolyivendeg@gmail.com) pedig a következő méretek megadása feltétlenül szükséges: póló méret, fej átmérő.

  Minden táborba érkező elfogadja és aláírja a Rákóczi Lovas Bandérium szabályzatát, valamint biztonsági nyilatkozatot tesz. A táborba mobiltelefon, laptop, táblagép, fényképezőgép stb. használata szigorúan tilos, ezek elkobzásra kerülnek a tábor elején, le nem adásuk komoly szankciókat von maga után ami akár a táborból való kitiltás is lehet. Az elkobzott készülékeket csak a tábor legvégén adatik vissza.

  Minden jelentkező a következőket hozza magával:

 • Testi szükségleteikhez való fehérneműt
 • Keserves időkre és éjszakai szolgálathoz meleg ruhát
 • Kiképzéshez való cipőt és szandált
 • A testük tisztán tartása végett való szereket
 • Árnyékszékhez való papírokat
 • Háló zsákját (pokrócot illetve takarót adunk,a hálózsák az éjjeli őrséghez ajánlott)
 • Kését, világító mécsét vérszívó fenevadak elleni kencéket
 • Minden egyéb hadi kellékét és fegyverét (kulacs, íj, szabja, csúzli, stb)
 • Bármilyen egyéb kérdés esetén kérjük keressenek minket telefonon vagy e-mailben.

  Erő, erény!

  A tábor

  A Vizsolyi Vitézlő Oskola a Vizsolyi Rákóczi Lovas Bandérium újoncképző tábora. Ez a tábor minden évben megismétlődik és akik az előző évi tábort sikerrel elvégezték, már egy ranggal magasabb szinten térhetnek vissza jövőre. Mivel ez egy katonai tábor a rangok rendkívül fontosak. A Kapitány szava, éppen ezért, szent és sérthetetlen. A Kapitányon kívül minden évben több magas rangú Bandériumi tiszt okítja a Leventéket.

  Az ebbe a táborba jelentkező fiatal fiúk és lányok életük talán egyik legmeghatározóbb élményeit tudják itt összegyűjteni. Ha beengedik, és ki tudnak kecmeregni az elkényelmesedett sorvadó világ csalóka ingoványából. Hiszen a katonaélet csak a híres nótában egyszerű, itt bizony nincsen evés-ivás a sátorban, mert bizony korunk modern ellenségei folyamatosan döngetik az oly kevés megmaradt hithű magyarok utolsó menedékét, a saját múltunkat és népi öntudatunkat. Pihenésre tehát nincs idő, hamar ifjú leventék, szablyára, lándzsára, íjra! Óvjuk meg, amit még meglehet, és ismerjük meg Önmagunkat! Ismerjük meg testünk és szellemünk korlátait, Ti fogtok a legjobban meglepődni, amikor egy nap 200 (!) fekvőtámaszt is meg tudtok csinálni. Amikor egy 14 km-es hegyi felderítő túrát is teljesítetek. Le tudjátok győzni saját félelmeiteket a vélt vagy valós fájdalomtól és kiálltok minden próbát. Akkor verejtékben fürödve Ti lesztek a világ legboldogabb emberei, mert aki saját magát le tudja győzni, az mindenre képes!

  Ehhez azonban sok mindent el kell sajátítani, íme, egy kis ízelítő a mindenkori alap programokból:

  Kovácsolás: minden évben mást kovácsolunk, dobókeresztet, tőrt, nyílhegyet, vagy éppen mindezeket egybevéve, az időnk hogyan engedi.

  Lovaglás: minden nap van lovas edzés. Természetesen egy hét alatt nem lehet megtanulni tökéletesen lovagolni, erre talán egy élet is kevés lenne. De meg lehet tanulni nem leesni a lóról és ez az igazi tudomány!

  Vívás, baranta, kopja oktatás: minden nap van vívásedzés, amely a testet és a szellemet egyaránt edzi. Javulnak a reflexeid, magabiztosabb lesz a kiállásod és nem utolsósorban erősíti a karodat.

  Íjászat és dobókereszt oktatás: minden nap gyakoroljuk ezeket is, hiszen ez a két fegyvernem is meghatározó volt a végvári vitézek életében.

  Vár építés/renoválás: Az Aba Amadéról elnevezett várat folyamatosan karban kell tartani, hogy az gaz török kezére ne juthasson.

  Menetgyakorlat: 14 km-es túra végig a meseszép Arka patak völgyében, ami a Nemzeti Kéktúra útvonal egyik legszebb szakasza, fel egészen a Regéci várig, mely a kései Rákóczi család egyik fellegvára volt.

  Sütés-főzés, tivornya, kenyérsütés: A katonáknak már nem az anyukájuk főzött, megtanuljátok, hogyan kell ellátni magatokat mindenféle remek étellel. Az este azért egy kis tivornyázás, nótázás is megengedett.

  Éjjeli őrség: A várban kialakított őrhelyen felváltva minden őrs fog őrködni. Azt viszont senki sem mondta, hogy az éppen nem őrködő őrsök nem fogják megtámadni a várat és elorozni a legértékesebb kincsét, a zászlót.

  Ostrom fegyverek készítése: A vár támadáshoz és védelméhez...

  Éjjeli őrjárat: A jó végvári vitézek éjjel sem hagyják őrizetlenül a falu határát.

  További programok: reggeli torna, fekvőtámasz, lovas fürdőzés a Hernádban, fekvőtámasz, őrs versenyek, fekvőtámasz, kardpucolás, bőrözés (tokok, szütyők, tarsolyok), fekvőtámasz, alaki foglalkozások, fekvőtámasz, birkózás, egymás csépelése, tábortűz.

  Bizony, bizony. Ennyi program egy egész hónapra is elegendő lenne. A tábor arra szolgál, hogy megismerjük milyen volt az élet a 16. században, így tehát az gaz sátáni mobiltelefont és egyéb Istentelen ketyeréket még csak véletlenül se hozz magaddal! Unatkozni nem fogtok így se sőt, csak most lesz részetek igazi élményben, annyit megígérhetek, és azok, akik felülemelkednek Önmagukon igazán Isteni élményben lesz részük. Akik meg nem, azokat felhúzzuk, mert senkit nem hagyunk magára!

  Erő, erény!

  Daruka Ferenc bandérium főhadnagy