A Vizsolyi Rákóczi Lovas Bandérium

A Vizsolyi Rákóczi Lovas Bandérium 2010-ben alakult egy olyan eszme égisze alatt, amely a 16. századig nyúlik vissza. Ezek azok az idők Magyarországon, amikor a méltán híres Rákóczi család megalapozta hírnevét. Ezekben az időkben élt Rákóczi Zsigmond későbbi Erdélyi fejedelem, aki a korabeli Magyarország egyik leggazdagabb főura, a Rákóczi-család vagyonának és hatalmának megalapozója volt. Számos csatában és végvári vitézi cselekedetben bizonyította, hogy a magyarságért az életét is feláldozná, oly erős benne a hazaszeretet. Nem véletlen, hogy ennek a nemesi családnak valamennyi sarja szablyát rántott az elnyomás és az igazságtalanság ellen és nyomban hadba vonultak a hazáért, amikor az csak szükséges volt.

Rákóczi Zsigmond azonban nem csak a fegyverek zaján keresztül védte a hőn szeretett hazáját, hanem a kultúra, a műveltség és a tudományok patronálásával is hozzásegítette a magyarságot azokhoz a régi dicsőséges évszázadokhoz. Többek között az ő mecénás munkásságának köszönhető, hogy Vizsolyban 1590-ben kinyomtattathatott az első teljes egészében magyar nyelvű Biblia, melynek hatása átnyúlik az évszázadokon és még ma is felmelegíti bennünk Isten szavát.

Hogyan is felejthetnénk el ezt a dicső múltú családot? Hogyan temethetnénk el fényes szablyáikat rothadó földhantokba, örök sötétségre ítélve tetteiket? Nem! Ezen tettek mellett nem mehetünk el, ezt a régi dicsőséget nem feledhetjük, hiszen akkor hiába folyt megannyi vér.

Bandériumunk éppen ezért jött létre, hogy méltó emléket állítsunk a múlt nagyjainak, a Rákócziaknak, itt Vizsolyban azon a szent helyen ahol Rákóczi Zsigmond segedelmével kinyomtatták a Vizsolyi Bibliát, a Rákóczi-Mágocsi kúriában, állítottuk fel Lovas alakulatunkat.

A Rákóczi Lovas Bandérium minden évben több programmal vár Téged is! Legyél tagja Te is annak a csodának, ami a 16. századig nyúlik vissza. Csatlakozz minden évben megszervezett Vitézi Lovas Hadjáratainkhoz, ahol több száz kilométeres lovaglással tisztelgünk őseink előtt. Gyere el a Vizsolyi Vitézlő Oskolába ahol a fiatalabb korosztály megtanulhatja milyen is volt a végvári vitézek élete! Megtanulnak vívni, íjjal lőni, lovagolni, minden egyéb hadi tudományt és hadifortélyt. Megismerik Őseink hagyatékát, hogy emelet fővel állhassanak ki a nagyvilág elé és büszkeséggel ordíthassák, Magyar vagyok!

Erő, erény!